Sommige cliënten komen naar de praktijk omdat ze “last hebben van hyperventilatie”. Wat is dat dan, hyperventilatie?

Er zijn 2 verschillende vormen. De acute vorm en de chronische. Soms is er een acute aanval van hyperventilatie, waarbij je het gevoel hebt dat je of geen lucht meer krijgt of dat je iets aan je hart hebt. Het is erg beangstigend. Je hebt ook de chronische vorm, waarbij je vaak en soms al heel lang “verkeerd” ademt en je allerlei vage klachten ontwikkelt.

Uit onderzoek blijkt dat er weinig samenhang is tussen teveel ademen, te weinig CO2 en de klachten. Daarom is het belangrijk om het patroon van klachten primair op te vatten als spanningsklachten, zonder een duidelijke oorzaak of patroon.

Welke klachten horen bij hyperventilatie?

Het klachtenpatroon wat je vaak ziet optreden bij “hyperventilatie” is vierledig:

  1. Een snellere of diepere ademhaling, ademnood en een benauwd gevoel in of rond de borst
  2. Tintelingen in de vingers, stijfheid van vingers of armen, stijfheid rond de mond en koude handen of voeten
  3. Een waas voor de ogen, een duizelig of “dizzy” gevoel en het gevoel hebben het normale contact met de werkelijkheid te verliezen
  4. Pijnlijke steken in de borst, bonzen van het hart of een angstig gevoel

Wat is een goede ademhaling?

Je zou goed moeten leren ademen, maar wat is een goede ademhaling? “Vaak wordt er gezegd dat je moet ademhalen vanuit de buik. Maar dat klopt niet. De borst en ribbenkast doen altijd mee met het ademen en dat hoort ook zo. Op het ene moment ligt de nadruk de buikademhaling, op een ander moment is juist een hoge ademhaling via de borst nodig. Het hangt heel erg van de situatie af. Iemand die rustig in een stoel zit te lezen, ademt heel anders dan iemand die zingt of een gesprek voert. “(Jan van Dixhoorn)
Ademhaling is een autonoom proces; het gebeurt vanzelf. Je kan niet eens heel lang je adem inhouden.
Maar de ademhaling hangt wel samen met je spanningsniveau. Als je ooit eens schrikt, dan voel je dat je adem stokt in je keel of dat je je adem inhoudt. Het is een symptoom van je algemene spanningsniveau.

Wat kun je eraan doen om het hyperventileren te laten verminderen?

Leren ontspannen, zodat de ademhaling weer vanzelf gaat. En op moment van een “hyperventilatie-aanval” jezelf afleiden door bewust met je aandacht naar je voeten of rug te gaan, TV kijken, een gesprek voeren met iemand, moeilijke rekensommen of andere denkopdrachten uit te voeren of matig intensief te bewegen zoals traplopen of kniebuigingen. Door je te concentreren op iets anders dan de klachten, heeft het lichaam de kans zich te herstellen en wordt de adem weer vanzelf normaal.

Heb ik last van mijn adem?

 

Op de website www.cesargoirle.nl staat een online- test waarbij je kan zien of je ademhaling problemen geeft. En ook staat er een online-test over spanningsklachten