Mensen met pijn worden soms naar huis gestuurd met de opmerking dat het tussen hun oren zit. Een hele vervelende opmerking , want als iets tussen je oren zit, betekent dat volgens het spreekwoord dat je het verzint, dat je het jezelf inbeeldt… en dat is absoluut niet waar!!
De pijn die je hebt, is echt en doet echt zeer. En als je er al maanden of jaren mee rond loopt, ga je je steeds ongeruster maken. En moet er toch iets aan de hand zijn, anders kan je niet zoveel pijn hebben?
Je wordt doorgestuurd, krijgt allerlei onderzoeken en toch wordt er geen oorzaak gevonden. Je probeert allerlei therapieën en soms lijkt het wel even te helpen, maar alles bij elkaar opgeteld, ben je niet echt verder gekomen en heb je nog steeds veel pijn.
Je houdt je aan allerlei leefregels, opgesteld door allerlei deskundigen en nog steeds heb je veel pijn. Moedeloos word je ervan!!!
Dan wordt het belangrijk om iets te weten over PIJN.
Als je per ongeluk in je vinger snijdt, is het nuttig om pijn te voelen, want pijn zorgt ervoor dat je stopt met snijden. Om de wond te laten genezen wordt de huid er omheen ook wat gevoeliger, zodat je je vinger even met rust laat, zodat je de optimale omstandigheden schept om het beschadigde weefsel zo snel mogelijk te laten genezen.
Heb je een wat grotere blessure opgelopen, je enkel flink omgezwikt, door je rug gegaan of iets dergelijks , dan zie je dat dat genezingsproces ongeveer 6 weken duurt. En in die 6 weken gaat het iedere week wat beter, word je iedere week belastbaarder. Na 6 weken heb je misschien nog wel wat ongemak, maar kan je toch weer aardig vooruit.
Maar soms gaat het anders: dan neemt de pijn na een paar weken toe en wordt alsmaar erger. Onderzoek wijst niets bijzonders uit. Maar de pijn neemt verder toe. Dan is het pijnsysteem zelf van slag. Om de een of andere reden ( bezorgdheid van jezelf of vanuit je familie, herinneringen aan eerdere ongevallen, betutteling vanuit je omgeving, overbezorgdheid, verhalen over mensen die ook zoiets hadden….) wordt je brein actief en probeert de wond of de blessure te beschermen door het extra gevoelig te maken zodat het sneller zal genezen. Maar daar zit de crux. Rusten en ontzien verergeren juist de klachten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Het pijnsysteem is dan te vergelijken met een alarmsysteem dat je gevoelig staat afgesteld.
Een alarmsysteem moet een signaal afgeven als er ingebroken wordt. Dat is goed en dan moet je ook reageren. Maar als er een storing zit in het alarmsysteem en het gaat af als er een pluisje voor waait, dan verliest het alarmsysteem zijn functie. En zo is het ook met het pijnsysteem: als je pijn krijgt terwijl je niets bijzonders doet, verliest het pijnsignaal zijn functie.
Bij oefentherapeuten van het netwerk chronische pijn, leer je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen, de signalen juist te interpreteren, de vicieuze cirkel te doorbreken door je belastbaarheid op te bouwen en weer grip te krijgen op je leven
Laat een reactie achter
U moet zijn ingelogd om een reactie te kunnen plaatsen.